کاربرد پلاسما در صنعت پلاستیک
گســتردگی و لزوم کاربرد پلاستیکها در زمینههای مختلف از صنایع خودروسازی گرفته تا صنایع بســتهبندی بر کسی پوشیده نیست. یکی از بزرگترین چالش هایی که درصنعت پلاســتیک در دنیا وجود دارد را میتوان چسبندگی سطحی آنها دانست.
موادپلیمری به واســطه ساختار شــیمیایی ویژهای که دارند ذاتاً دارای انرژی سطحی پایینی هســتند که این امر باعث ضعیف شدن چسبندگی سطحی و یا حتی در برخی موارد عدم چســبندگی میشود.
چســبندگی ضعیف بین پلیمر و پلیمر، پلیمر و فلز،پلیمر و سرامیک، پلیمر و جوهر و… از مسائلی است که به هنگام بکارگیری آنها در کاربردهای مختلف مشکل ساز بوده و باید در مورد آن چارهای اندیشید.
درصنعــت روشهای مختلفی برای رفع این معضل پیشــنهاد میشــود. اســتفاده از ترکیبات و پرایمرهای شــیمیایی، استفاده از شعله و اشعه فرابنفش از جمله روشهای مرســوم برای آمادهســازی و یا به عبــارت دیگر فعال کردن ســطح پلیمرها و بهبود خاصیت ترشوندگی و چســبندگی آنها میباشد.
پلاسمای سرد اخیراً به عنوان یکی ازروشهای پردازش و آمادهســازی ســطوح پلیمری مطرح شــده اســت که بدون تأثیرگــذاری بر خــواص عمومی پلیمر و تخریب آن با عملیاتی ســطحی به رفع این معضــل بپردازد.
این روش به دلیل ســازگاری با خط تولید از لحاظ ســرعت، ایجاد کیفیت مناسب، مطلوب و دارای ثبات زمانی و با داشتن سطح بالایی از ایمنی محیط زیستی به عنوان یکی از رقیبان اصلی روشهای سنتی و مرسوم به شمار میرود.
هــم اکنون شــرکتهای بســیاری در دنیا برای پردازش ســطوح پلیمــری خود در کاربردهای مختلف،از فناوری پلاسما بهره میگیرند. شرکت GmbH Peguform آلمــان و HELLA اســترالیا ســازنده لوازم خــودرو، شــرکت Huchinson یکی از تولیدکنندگان پیشرو در تولید محصوالت الاستومر برای کارخانههای اتومبیلسازی مختلــف در جهان شــامل FORD ،HYUNDAÏ ،MAZDA ،SUZUKI و… هستند.
همچنین شــرکت BOBSTاز تأمینکننــدگان پیشــرو در تجهیــزات و خدمات کارتنپیچی، شــرکت GmbHHausgeräte Siemens und Bosch از تولیدکنندگان لوازم خانگی برخی ازشــرکتهایی هســتند که به طرق مختلف از فناوری پلاسمای سرد در روند تولید محصول خود و اصلاح خواص سطوح پلیمری و پلاستیکی استفاده نمودهاند.
ویژگیهای پلاسمای سرد در پردازش سطوح پلیمری
انواع مختلفی از پلاســما در پردازش ســطح پلیمرها استفاده میشود. از این پلاسما ها میتوان به پلاسمای کرونا، جت پلاسمای اتمسفری و
پلاســمای ســد دی الکتریک اشاره کرد.
پلاسما با کندهکاری سطحی و ایجاد زبریهای نانومتری بر روی سطح و همچنین ایجاد عاملها و گروه های فعال شیمیایی مانند OH- و COO- سبب افزایش چسبندگی سطوح پلیمری به پوششها و سطوح دیگر میشود.
مزایای استفاده از پلاسمای در پردازش سطح
- پردازش و فعال کردن سطح بدون بر جا گذاشتن آثار تخریبی حرارتی،شیمیایی،مکانیکی و تغییر خصوصیات عمومی ماده.
- امکانپردازش یکنواخت سطح
- چربی گیری و تمیزکاری سطح بدون نیاز به حلال و ترکیبات شیمیایی
- امکان پردازش سطح بدون تولید بخارات و ترکیبات سمی
- امکان پردازش سطح بدون تولید آلودگیهای زیست محیطی
- ارزان بودن فرایند و کاهش هزینه تمام شده
- امکان پردازش قطعات با اشکال هندسی پیچیده
- سریع بودن فرایند و سازگاری با خطوط تولید
- فعالسازی قابل اطمینان و مطلوب سطح
- ثبات زمانی اثر فعال سازی
- سهولت تعمیر و نگهداری